VESTLIA 7 by Arkitektkontoret GASA AS

 

Vestlia 7B er utbygget i privat regi av SN bygg AS. Eiendommen ligger i Nordstrandsskråningen ned mot Mosseveien og Oslofjorden. Ferdigstillelse 2008. 

Vestlia 7B ligger i et reguleringsområde for Nordtrandskråningen med strenge reguleringsbestemmelser mht. grøntområder , utnyttelse og fasadelengder. 

Bebyggelsen består av fire hus i 3 etasjer med en leilighet på hvert plan. 

Kjørbar adkomst fra øvre etasje med felles heis og trapp i mellomrommet mellom to hus. 

Garasjen er, etter avtale med naboene, plassert inn i terrenget på nabotomtene. Denne løsningen skaper gode og skjermede adkomst- og parkeringsforhold og bedre utearealer for de respektive naboeiendommene. Bebyggelsen består av 12 leiligheter a ca 120 m2 BTA med flott utsikt over Oslofjorden. 

Type
Boliger

Sted
Nordstrand, Oslo

Utført
2008

Oppdragsgiver
SN bygg AS

Areal
12 leiligheter a ca 120 m2 BTA

 

SOGNSVEIEN BARNEHAGE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Barnehage med 8 avdelinger fordelt på 2 etasjer. Bygningen er plassert inn mot en fjellskjæring og har utgang direkte til terreng fra begge etasjer. Gangarealene som forbinder alle avdelingene er utformet som en ”aktivitetsgate” og har fellesfunksjoner utover det å være en korridor.  Avdelingene i 1. etasje har direkte forbindelse til denne sonen fra sine garderober. Arealene er felles for alle avdelingene i bygget og nås fra 2. etasje via trapp/heis uten lange ganglinjer.  De felles sonene er også forbundet visuelt med vertikal åpenhet. 1. etasje er organisert med egne volumer for hver avdeling som strekker seg som fingre ut fra hovedvolumet. Mellom disse volumene dannes det private uterom, og takene på de lave volumene er tilgjengelige som takterrasser fra 2. etasje.

Begge etasjene har privatiserte utearealer i tilknytning til avdelingene slik atlekearealene kan differensieres i forhold til barnas alder og individuelle behov. Lekeplassen på nederste plan er romslig. Den er utformet og tilrettelagt for lek og utfordringer som passer de eldre barna. Her er det etablert soner og plasser for forskjellig type lek og opphold, fra de private rommene mellom paviljongene til større og sammenhengende områder. Det tidligere flate området på tomten er stedvis omgjort til kupert terreng der grovmotorikken kan trenes opp, noe som også reduserer behovet for lekeapparater.

Prosjektet ble tildelt Oslo Bys Arkitekturpris 2009.

Foto: GASA & Jiri Havran.

Type
Barnehage, 8 avdelinger

Sted
Bydel Nordre Aker, Sognsveien 13, Ullevål hageby i Oslo

Utført
2006 – 2008

Oppdragsgiver
Omsorgsbygg Oslo KF

Areal
1750 m2 BTA

 

FORUM EXPO by Erik Fjermestad

 

Oppdraget er et resultat av 1. premie etter prekvalifisering til en internasjonal arkitektkonkurranse. Hallen huser Stavanger Forums messeaktiviteter, i tillegg til konserter og andre kulturaktiviteter. I programmet lå det strenge energi- og miljømål, og bygget er prosjektert etter kravene for Lavenergiklasse A, med spesialtilpassede løsninger for effektiv utnyttelse av energi og ventilasjon i større volumer.

Selve messehallen er 4700 m2, og er dimensjonert for 4000 personer på messe eller konferanse, som konsertarena rommer den 8000 personer. I tillegg til messehallen inneholder Forum Expo driftsavdeling med lager og adkomstsoner, en publikumsdel med vestibyle, konferanserom, kafé og storkjøkken. Anlegget har en kompleks sammenstilling av ulike funksjoner med utfordrende krav knyttet til logistikk, publikumsflyt og storkjøkkenets virksomhet. I prosjekterings- og byggefasen deltok brukerne av bygget i tett dialog med de prosjekterende, og prosjektet gjennomgikk flere større programendringer før endelige løsninger ble valgt. Hovedgrepet fra konkurransen og forprosjektet var svært robust for å tåle disse endringene, og byggets hovedidé er beholdt gjennom alle faser.

Bygget er i seg selv en del av en overordnet grøntstruktur gjennom området og framstår som et signalbygg for Stavanger Forum. Sydfasaden domineres av en 45 graders grønn flate, som med sin vegetasjon og sitt arkitektoniske uttrykk gir et miljømessig tilskudd til omgivelsene.

Prosjektet er utført som et samarbeid mellom Akitektkontoret GASA AS og Askim Lantto arkitekter AS. Teamet har vært engasjert i alle prosjektfaser.

Foto: Sindre Ellingsen og GASA

Type
Messehall

Sted
Ishockeyveien 1, Stavanger

Utført
2009 - 2014

Oppdragsgiver
Stavanger kommune

Areal
9600 m2

FYRSTIKKALLÉEN SKOLE by Erik Fjermestad





Type

Ungdoms- og videregående skole

Sted
Helsfyr, Oslo

Utført
2004 - 2012

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
ca 5 000 m2 eksisterende, 10 000 m2 nybygg


Arbeidet med F21 ble påbegynt i 2006, med programmering og reguleringsarbeider. Anlegget, som inneholder 8 - 13 skole samt barnehage og flerbrukshall, består av ca 5 000 m2 eksisterende bebyggelse og ca 10 000 m2 nybygg. Deler av eksisterende bebyggelse ble revet, mens den delen av bebyggelsen som sto på Byantikvarens gule liste ble rehabilitert. Byantikvaren i Oslo har deltatt konstruktivt i prosessen. Bevaringsverdig bebyggelse er bygget i perioden 1907 - 1940, og huset opprinnelig Nittedals Fyrstikkfabrikk. Den har dermed stor historisk verdi, og er et verdifullt tilskudd til den nye skolen.

Anlegget ble planlagt for ca 890 elever og ca 100 ansatte, i tillegg til 150 barn i barnehagen. Skolen inneholder, i tillegg til allmenfaglige linjer, avdelinger for media og kommunikasjon, med tilhørende filmog lydstudioer, auditorium og ulike samlingssteder for kulturaktiviteter.

Samspill mellom eksisterende og ny bebyggelse stilte strenge krav til flerfaglig prosjektering. Spesiell fokus ble lagt på tydelige framføringsveier for teknisk infrastruktur og gjenbruk av materialer fra eksisterende bygningsmasse. I tillegg stilte Byantikvaren strenge krav til håndtering av verneverdig bebyggelse og samspill med det nye.

Prosjektet hadde strenge miljømål når det gjaldt energi- og materialbruk. Anlegget er planlagt for et framtidig energibehov på 128kWh/m2*år, noe som var under forskriftskravet til denne type bygg på prosjekteringstidspunktet.

Vinduskonstruksjonene i eksisterende bygg er forbedret, men eksisterende teglvegger er uisolerte, da beregninger viste at innvendig isolering – tilpasset teglfasadene - ga liten effekt på det totale energiforbruket. Rivingstegl ble rengjort, lagret og gjenbrukt i nye konstruksjoner, noe som reduserte avfallsmengdene og bidro til det arkitektoniske uttrykket. Anlegget ble nominert til Statens byggeskikkpris i 2011

Foto: GASA & Jiri Havran.

 

KLOSTERENGA BOLIGER by Arkitektkontoret GASA AS

 

Klosterenga Økologiboliger ble oppført av Boligbyggelaget USBL i et kvartal i Gamlebyen nord – mellom Schweigaardsgate og Klosterengaparken i perioden 1996-2000. Kvartalet er utbygget med tre boligblokker som totalt inneholder 92 leiligheter. Klosterenga økologiboliger er et eget borettslag med 35 leiligheter, og ligger som en fond i gårdsrommet med ”ryggen” til Klosterengaparken, og sydfasaden mot det felles gårdsrommet. Totalt oppvarmet areal er ca 3 700 m2.

 Utviklingsprosjekt med forsøksmidler
Sommeren 1996 fikk prosjektet tilsagn fra EU på et tilskudd på 1,5 mill.kr. til energiforskning innenfor EUs 4.rammeprogram/Thermie/SUHN. EU-tilskuddet ga en forskningsmessig basis for å satse ytterligere på økologitiltak. Det ble derfor besluttet å søke FoU-midler i Norge innenfor temaene Vann, Inneklima, Avfall og Utemiljø. USBL gjennomførte prosjektering av boliger med utvidede økologitiltak parallelt med behandling av tilskuddsøknader til 6-7 forskjellige forskningsinstitusjoner og –miljøer. Også Oslo kommune v/BOE ønsket slike løsninger utprøvd. Totalt er prosjektet tilført  ca. 3,5 mill. i FOU midler.

Bygningen
Bygningskroppen er utformet som en ”solfanger” for  å utnytte solenergien maksimalt ved bruk av  både aktive og passive systemer. Planen er gitt en klar temperatursoning slik at de rommene med mest behov for stabil varme ligger sentralt i bygningskroppen mens de rommene som med fordel skal være kjølige er lagt  mot nord. Rom som kan ta varierende temperatur er lagt mot syd.

Leilighetenes planløsning
Det er valgt et plansystem med 2-spenner som gir gjennomlyste leiligheter. I tillegg har 4 av 6 leiligheter en gavlposisjon som gir ytterligere kvaliteter  hva angår lysforhold og kontakt med omgivelsene. Leilighetene har stor fasadelengde, og den sammenhengende glassfasaden sikrer gode dagslysforhold til tross for at eksisterende bebyggelse står svart nær fasaden på deler av bygningen.
Den klare temperatursoningen legger føringer for planløsningen av leilighetene. Soverom er lagt mot nord, bad og kjøkken er lagt i midtsonen, mens stue / oppholdsrom er lagt mot syd. En slik konsekvent organisering av leiligheten har gunstig virkning på energiforbruk til  oppvarming, da den gjennomsnittlige temperaturen i leiligheten senkes ved at bare 6,3 % av arealet har krav om høy temperatur (25 grader), mens ca 30% av arealet kan ha lav temperatur (17 grader).

Miljøtiltak
Bygningen inneholder en rekke miljøtiltak og tekniske installasjoner for å redusere energibehovet og gi gode innemiljøforhold for beboerne: En 240 m2 bygningsintegrert solfanger bidrar med ca 75.000 kWh/år til romoppvarming og varmt tappevann. Lavtemperaturvarme i gulv bidrar til høy komfort og redusert energibehov. Doble glassfasader mot syd gir bidrag til høy dagslysfaktor, lav U-verdi og naturlig ventilasjon med forvarming av ventilasjonsluft. Bærende murverk gir fuktighets- og temperaturregulering i leilighetene, samt redusert behov for overflatebehandling. Fasadene krever ingen dampsperre. Gråvann renses lokalt i et økologisk renseanlegg på og under terreng

Type
Boliger

Sted
Oslo

Utført
1996 - 2000

Oppdragsgiver
USBL

Areal
Totalt oppvarmet ca 3700 m2

FOLKETS HUS I SAUDA by Erik Fjermestad

Forslag i innbudt konkurranse om tilbygg til og rehabilitering av Folkets hus i Sauda. Prosjektet omfattet tilbygg til det eksisterende Folkets Hus i Sauda, samt innpassing av programmerte arealer i eksisterende bygningen med strenge antikvariske krav. Eksisterende bygning skal fredes etter gjennomført prosjekt. Nybygg besto av kafé og publikumsarealer, stor sal, lager, artistgarderober og kulturskole. Konkurransen ble gjennomført i samarbeid med Askim og Lantto arkitekter.

Illustrasjoner: Askim og Lantto arkitekter.

Type
Kulturbygg

Sted
Sauda sentrum

Utført
2015

Oppdragsgiver
Sauda kommune

Areal
840 m2 BRA nybygg og 1000 m2 BRA eksisterende

NORDTVET BARNEHAGE by Erik Fjermestad

Nordtvet barnehage 01.jpg

Oslo Kommune ønsket avtale om oppføring og drift av en gårdsbarnehage ved Nordtvet gård i bydel Grorud. Løsningsforslaget ble utarbeidet for Trygge Barnehager.

Det ble prosjekt en seksavdelings barnehage for 108 barn. Nærheten til gårdsanlegget og gjeldende regulering var bestemmende for løsningen som ble en rektangulær saltaksbygning med klare referanser til tradisjonelle låvebygg.

Den regulære formen var brutt opp med små overdekkede ”lommer” og atrier. Disse ga rom for skjermet uteopphold, utesoveplasser, overdekkede inngangspartier og luftebalkonger. Uteområdet ble tilrettelagt med ulike rom og varierte lekemuligheter inndelt i soner med ulik karakter og bruk. Det ble avsatt arealer for dyrkning og husdyrhold.

Ulike miljøtiltak var innarbeidet for å sikre et lavt energibehov og redusert klimabelastning. Tiltakene var i stor grad synliggjort og det ble tilrettelagt for at barna skulle ta del i og forstå prinsippene bak sortering, resirkulering og gjenvinning av det avfallet barnehagen produserer.

Type
Barnehage, 6 avdelinger

Sted
Nordvet, bydel Grorud i Oslo

Utført
2014

Oppdragsgiver
Trygge barnehage

Areal
1280 m2 BTA

JEGERVEIEN by Erik Fjermestad

Tomannsbolig- og rekkehusområde med underjordisk parkeringsanlegg på Slemdal i Oslo.

Området er regulert fra småhusplan til enhetlig boligområde. Det er også regulert inn ny kjørevei fra Slemdalsveien til Brantenborgveien. Eiendommen har en tilbaketrukket og skjermet beliggenhet samtidig som den ligger sydvendt. Friområdene langs Sognsvannsbekken, kun noen hundre meter unna, tar deg videre innover Nordmarka.

Kvaliteter som er vektlagt i utviklingen av prosjektet er:

  • Felles garasjekjeller som sikrer et bilfritt bomiljø

  • Høy arkitektonisk kvalitet på fasader og utomhusanlegg

  • Funksjonelle planløsninger tilpasset barnefamilier

  • Skjermede private utearealer samt store felles leke- og oppholdsarealer

Foto/Illustrasjoner: Solon Eiendom AS

Type
Boliger og detaljregulering

Sted
Jegerveien 5 - Slemdal i Oslo

Utført
2014 - 2017

Oppdragsgiver
Solon Eiendom AS

Areal
3600 m2 BRA - 5 tomannsboliger og 15 rekkehus
1400 m2 BRA under terreng

BORKENHOLM by Erik Fjermestad

 

Borkenholm var før utbygging en tidligere landbrukseiendom med hovedhus og låve. Låven var i svært dårlig forfatning, men det var fattet vernevedtak for den. Tomteeier hadde til hensikt å bygge 18 nye boliger på eiendommen, samt rehabilitere hovedhuset og seksjonere det i to boenheter. I tillegg ønsket man å rive låven og bygge 4 leiligheter på denne delen av tomta. Etter diskusjoner med Bærum kommune og Fylkesmannen i Akershus ble det gitt tillatelse til riving av låven, med forutsetning om at nybygget hadde samme volum som opprinnelig bygning. 

Prosjektet på Borkenholm i Bærum består av 4 delprosjekter: Tun 1 er utbygget med 13 eneboliger i rekke, hver på 115 m2 i to etasjer. Bebyggelsen er gruppert rundt tun og består av fire rekker med varierende antall boliger. Parkering ligger til adkomstveien. Boligene er gjennomlyste i 1. etasje, med etasjehøyde på ca 3 meter. Dette skaper gode dagslysforhold i leilighetene. Boligene har private utearealer og balkonger/terrasser. Flate tak med sedum, samt kombinasjonen med mørke tre- og teglfasader gir bebygelsen særpreg og identitet. 

Tun 2 – rundt hovedhuset - er utbygget med tre delprosjekter: To volumer med 2 + 3 eneboliger i rekke, samt rehabilitert hovedhus og nybygg som erstatning for låvebygget. Ny bebyggelse i to etasjer har slektskap til bebyggelsen på tun 1, men er i sin helhet bygget i tre med saltak. Låvebygget inneholder fire leiligheter over 3 plan, med garasjer i underetasjen. Hovedhuset er ombygget og seksjonert til to leiligheter. Sammen danner bygningsvolumene på tun 2 et skjermet uteareal, med felles oppholdsareal for beboerne. 

Materialbruk, fargesetting og gruppering av bygningsvolumer gir, sammen med vegetasjon og terrengutforming, området som helhet en egen identitet med høye arkitektoniske kvaliteter. 

Type
Boliger

Sted
Bærum

Utført
2006 - 2009

Oppdragsgiver
Oppsving AS

Areal
-

KUNSTERLIA BOLIG by Arkitektkontoret GASA AS


Et svært bratt og smalt område mellom Røykenveien og nordøstre bredde av Bondivann. Planområdet inngår i aksen fra Asker sentrum og ned til Nordre Gullhella som kommunen i sin planstrategi betegner som aksen for sentrumsnær boligutvikling.

Fase 1: Utarbeidelse av et illustrert innspill til KP for Asker 2014-2026, der oppdragsgiver søkte om konvertering fra LNF-område til byggeområde for boliger. Kapasitetsanalyse / mulighetsstudie med alternative utbyggingsmønstre, illustrert med enkle 2D og 3D konseptskisser.

Fase 2: Detaljregulering med oppstartsmøte i januar 2014. Planområdet er ca. 25 daa, som omfatter en eksisterende kunstnerbolig, verneverdige naturområder, bl.a. i strandsonen langs vassdraget, samt et utbyggingsområde på ca.13 daa. Det forutsettes høy utnyttelse og en konsentrasjon av bebyggelsen som gjør at halvparten av planområde kan avsettes til hensynssoner for bevaring av eksisterende vegetasjon og biologisk mangfold. Utarbeidelse av miljøprogram inngår i planarbeidet.


Type

Bolig og regulering

Sted
Asker

Utført
2014 - pågår

Oppdragsgiver
ABBL

Areal
7 500 - 8 000 m2 BRA fordelt på 105 boliger

Sagatangen boliger by Arkitektkontoret GASA AS

Sagatangen boliger_01.jpg

Sagatangen boliger

Type
Boliger, 115 boenheter

Sted
Gran på Hadeland

Utført
2014

Oppdragsgiver
Gran Almenning

Areal
25 000 m2 (planområdet), hvorav 14 300 m2 byggeområde


Mulighetsstudie for framtidig trinnvis utvikling av boliger på en tidligere sagbruks- og næringseiendom innenfor Gran bygdesentrum. Studien er avgren­set til undersøkelse av utbyggingspotensiale, alternative bebyggelses­mønstre og tomtekapasitet med utgangspunkt i de føringer som ligger i kommunedelplanen av 2013, for sentrumsområdet i Gran tettsted. Kommunedelplanens forslag til byggehøyder, tomteutnyttelse og 20% næringsareal er drøftet og utfordret. Planområdet stikker som en halvøy ut i Jarenvannet. Flomfare og naturbevaring i strandsonen var således viktige temaer. 

SUNDLAND SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

Sundland skole 01.jpg

 

Skisseprosjekt av privat barne- og ungdomsskole for 200 elever i gammelt jernbaneverksted på Sundland i Drammen. Oppgaven besto i programmering av skolen, forslag til transformasjon av eksisterende haller for å oppnå tilstrekkelig dagslys og utsyn, kommunikasjon med myndigheter og antikvar, samt vurdering av bevaring og ombygging opp mot moderne skoledrift.

Prosjektet var et innledende prosjekt for å vitalisere de gamle hallene, og å starte transformasjonen avområdet på Sundland fra tung industri til et boligområde med felles sentrums- og servicefunksjoner. 

Type
Barne- og ungdomsskole

Sted

Sundland i Drammen

Utført
2015 - 2016

Oppdragsgiver
ROM eiendom AS

Areal
3 500 m2 BTA

 

Vestlia 1 by Arkitektkontoret GASA AS

Vestlia 1_01.jpg

Vestlia 1

Type
Boliger

Sted
Vestlia 1, Nordstrand i Oslo

Utført
2006 - 2007

Oppdragsgiver
Mallin eiendom AS

Areal
1800 m2 BTA bolig, 15 leiligheter á 120 m2 BTA
850 m2 BTA parkering og boder


Arkitektkontoret GASA AS vant i 2006 en innbudt konkurranse om boligprosjekt i Vestlia 1. 

Prosjektet ligger mellom Mosseveien og jernbanen, og har flott utsikt over Oslofjorden mot vest. Reguleringen er detaljert i forhold til å bevare Nordstrandsskråningens grønne profil, og har strenge krav til utnyttelse og fasadelengder for å ivareta fjernvirkningen fra fjorden. 

Bebyggelsen er organisert som seks boligvolumer, organisert på to ulike nivåer i terrenget. Mellomrommene er beplantet og fremstår som grønne fra fjorden. Alle leilighetene har inngang både fra parkeringskjeller og felles adkomstareal på øvre terrengnivå via tre trapperom. 

INDRE ØSTFOLD MEIERI by Erik Fjermestad

IMG_8047.jpg

Byggherrens ønske om et åpent bygg med gode annonseringsmuligheter og gode lysforhold ble kombinert med aktiv og passiv utnyttelse av solenergi. Sydfasaden er utformet som en 1,60m dyp delklimatisert sone sammensatt av standard byggkomponenter, og fasaden tjener som solfanger, solavskjermingssone og sluse for framføring av tekniske installasjoner.

I slusen er det montert persienner med en svart og en blank side. På denne måten bidrar persiennene både til soloppvarming, avskjerming/refleksjon og nattisolasjon. Luft som varmes opp i slusen trekkes av i toppen og ledes til et varmelager bestående av 5m3 salthydratblanding. Varmelageret er knyttet direkte til ventilasjonssystemet og soloppvarmet luft kan enkelt blandes med tilluft ved behov. 

Hovedkonstruksjonene er prefabrikerte hulldekkeelementer opplagt på betongsøyler og -dragere. Hulldekkene inneholder ventillasjonskanaler og elkabler, og knyttes direkte til sydfasadens sluse. De termisk tunge konstruksjonene bidrar også til temperaturutjevning over døgnet.

De valgte konstruksjoner gir stor fleksibilitet med hensyn på ulik bruk, og bygningen har siden ferdigstillelsen inneholdt ulike funksjoner.

Prosjektet har mottatt Houens Fonds Diplom og er presentert i blant annet Progressive Architecture nr. 4/83 og Byggekunst 81 og 83.


Type

Næringsbygg

Sted
Mysen, Østfold

Utført
1981 - 1982

Oppdragsgiver
Meierienes Bygningskontor

Areal
1250 m2 BTA

HOLMENVEIEN BARNEHAGE by Arkitektkontoret GASA AS

Totalentreprisekonkurranse utarbeidet og vunnet i samarbeid med Nordic - Office of Architecture AS og entreprenørfirmaet MT Højgaard Norge AS. Den eksisterende, bevaringsverdige sveitservillaen er totalrehabilitert, og omarbeidet planmessig for å gi plass til 2 avdelinger. I tillegg er det oppført et nytt bygg som inneholder 11 avdelinger samt administrativt areal. Totalt rommer barnehagen 13 avdelinger. Nytt bygg er lokalisert langs byggegrensen i vest, og arealene er i hovedsak fordelt på to etasjer. Administrasjonsarealer er plassert i tredje etasje mot nord. Bygget trapper seg i høyde fra syd opp mot nord. Maksimal byggehøyde er i henhold til gjeldende regulering, men det er valgt å ikke utnytte hele det regulerte byggeområdet for å kunne gi maksimalt med plass til utelekeareal. Eksisterende bevaringsverdig hage på tomtens sydside er opprettholdt med frodig vegetasjon og benyttes som lekeareal. Uteareal mellom nybygg og sveitservilla er opparbeidet med lekeapparater og med ulike overflatematerialer.

Nybygget er utført som modulbygg, med krav om passivhus-standard. Begge bygg er prosjektert som Very Good i henhold til Breeam-sertifisering, og BIM-prosjektering var en del av leveransen. Bygget ble tatt i bruk høsten 2015.

Foto: GASA & Tove Lauluten / Nordic Office of Architecture

Type
Barnehage, 13 avdelinger

Sted
Bydel Vestre Aker, Holmenveien 19, Oslo

Utført
2012 - 2015

Oppdragsgiver
Omsorgsbygg Oslo KF

Areal
2.000 m2 BTA nybygg, 490 m2 eksisterende bygg